ibda design


  • site location    

    Jeddah, Saudi Arabia

    program    

    Exhibition

    site area    

    7700 sqm

    built-up area    

    8500 sqm

    client    

    art jameel

    project status    

    Under Construction


    DESIGN APPROACH



    The Jameel Arts Centre in Jeddah is a cultural hub that encourages the broader public to interact with art, music, film, architecture, and local innovation. The art gallery exhibition space is centrally located within the project, working in co-existence with the museum’s other services - new media offices, comedy club, commercial art vendors, black box theatre, and multi-use spaces. The connection between these services is established by the main central courtyard, which acts as the heart of the community and provides access to the surrounding interior activities. On the building’s upper levels, the courtyard is surrounded by shaded, staggered terraces that serve as extensions of the courtyard, and as circulation routes leading to museum services. This staggering of the architecture’s volumes relates sensitively to its context, limiting its visual impact upon the surroundings. The exterior façade is specifically designed to the climate and culture of Middle Eastern cities, receiving natural light into the interior spaces while simultaneously maintaining the privacy of neighbouring buildings.







  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Mixed-Use

    site area    

    13637 sqm

    built-up area    

    1877 sqm

    client    

    VIP-Private

    project status    

    Completed


    DESIGN APPROACH



    The development is designed as a mixed-use district that serves as headquarters to the d3 community, envisioned as the hub for emerging local creative talent in the UAE. The architecture is defined by the use of repurposed shipping containers designed to preserve its raw, industrial form. As a development in the Middle-East, local influences were adapted in the form of container wind towers, which promote natural ventilation within the site. Integrating traditional Arabic neighborhood planning in the design, 75 containers were stacked and configured to define outdoor “pockets” that serve as a courtyard for each building. These outdoor courtyards are welcomed to the interior of the building by means of full-height windows punctured on the shipping containers which frames the outdoor landscape and the view of the Dubai skyline.











  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Religious

    site area    

    2512 sqm

    built-up area    

    1400 sqm

    client    

    Ibrahim Al Ghurair

    project status    

    Completed


    SINGLE DIRECTION + INSIDE/OUT = OASIS


    DESIGN APPROACH



    In history the mosque served as a communal space that was open to public and allowed for various types of social activities other than praying. The Mosque was not perceived as an ICON. The project has a distinctive architectural design language that has a fluid interplay between the building mass and the elements of nature; such as wind, sound, light and landscape. Typical Mosque space hierarchy is axial with a strong monumental approach. On the contrary we proposed a communal approach to the space of the Mosque by designing the Riwaq to wrap around the Haram. The Sahn is located within the Haram, blurring the boundary between architecture (in) and landscape (out). In this arrangement the Haram can transform from being an interior space to becoming a semi-outdoor space.








  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Mixed-Use

    site area    

    22000 sqm

    built-up area    

    21500 sqm

    client    

    VIP-Private

    project status    

    Design Development


    DESIGN APPROACH



    Responding to the need for more public spaces in Dubai, Sculpture Park is poised to become the main activity hub of Dubai Creek. With the Jameel Arts Centre located in the north of the island, the project was designed as a habitable park that wouldn’t behave as a traditional “building”, but would complement the existing Arts Centre and generate activity on the island. The solution was to embed the architecture into the landscape, producing a design of “courtyards in the park”. The conditions of the desert climate define a design of both indoor and outdoor park experiences, which relate to one another through connecting courtyards. This strategy allows the park to offer pleasant conditions in all seasons, making the island an attraction for residents and tourists throughout the year. The program of the island highlights Emirati maritime history and its heritage of dhow building, the local and historical art of making boats.







  • site location    

    Beirut, Lebanon

    program    

    Exhibition

    site area    

    12600 sqm

    built-up area    

    55600 sqm

    client    

    APEAL

    project status    

    Concept Design


    DESIGN APPROACH



    The complexity of Beirut calls for its museum to provide more than art galleries, and more than a landmark. To engage the broader public, Beirut requires a fertile platform for new modes of production and creation, and a paradigm for sustainable architecture. With Beirut’s urban landscape overwhelmed by heavy, barricaded, concrete towers from its recent histories, the BeMA building offers the opposite: a transparency. By progressing beyond the enclosures of yesterday, BeMA fully engages with the Beirut art community of today, world-recognized, and rich with potential. BeMA's physical and metaphorical transparencies offer an invitation to the community to gather within a vibrant place. The ground floor opens to the street, allowing free circulation and connection to its environs. The architecture's facade filters exterior sunlight, creating an interior animation of light and a background for continuous movement. While typical museums present their activities within enclosed spaces, BeMA's activities are enlivened by transparent spaces without boundary. Circulation routes encourage diverse interactions that reflect the heterogeneity of modern and contemporary art, while dialogues between visitors, artists, art, curators, and the city are nurtured and encouraged.











  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Office

    site area    

    7400 sqm

    built-up area    

    73800 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Concept Design


    WORKING TIME + COST = OFFICE TOWER


    DESIGN APPROACH



    Given the context of Dubai and the harshness of the sunlight, the concept is to minimize direct sun exposure on the façade while still maintaining fully glazed elevations that provide a comfortable working environment. Ibda Design conducted careful and thorough sun path studies that led to the formation of the building mass. Minimizing direct sun exposure on the façades while still maintaining the openness of glass provides an economically efficient building that is low on energy consumption. Ibda Design believes that 21st century architectural concepts should strongly address the context of each building and not adopt the international style of architecture.









  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Religious

    site area    

    9850 sqm

    built-up area    

    2400 sqm

    client    

    VIP-Private

    project status    

    Design Development


    DESIGN APPROACH












  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Sport & Leisure

    site area    

    9000 sqm

    built-up area    

    380 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Under Construction


    SITE + ACTIVITY = TOPOGRAPHY DESIGN


    DESIGN APPROACH



    As a health club, we believe the best way to promote a healthy environment is to integrate the project into nature. All the given activities can be practiced outdoors, rather than in closed rooms. The design merges the landscape with the architecture, blurring the boundary between in and out. The result is a fluid design that is analogous to the human body and its fluidity in movement and form. The target was to design a topography that amplifies activity and not a building. Careful consideration is also taken to the privacy required by the Gulf culture and views from the existing villa and surrounding context.







  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Residential

    site area    

    16000 sqm

    built-up area    

    2400 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Schematic Design


    DESIGN APPROACH









  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Residential

    site area    

    16600 sqm

    built-up area    

    4100 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Design Development


    DESIGN APPROACH



    The design of this house is a coexistence, offering a duality that seems contradictory: while the architecture achieves the need for enclosure and privacy, it also allows its inhabitants to live openly within nature.
    The design strategy places two longitudinal volumes facing towards one another, but with physical separation; thus, the design positions them in a direct conversation, enlivening the space in-between them.
    Further, by applying material transparencies to sliding doors and glass walls, and by populating the exterior landscape with abundant trees and vegetation, the space in-between the two volumes is defined as a "park". As the inhabitants can move freely between inside and outside, the entire ground floor is experienced as a single space that is embedded within nature. Further, the flexibility of the architectural spaces allows for mediation of natural light and regulation of interior temperatures, an essential contextual aspect of the desert climate.








  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Residential

    site area    

    9479 sqm

    built-up area    

    1995 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Design Development


    HILL + VILLA = HANGING GARDENS


    DESIGN APPROACH



    VIP - Private









  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Residential

    site area    

    13936 sqm

    built-up area    

    84000 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Concept Design


    SITE + TERRACE = COMMUNITY


    DESIGN APPROACH



    The given brief was to design a 60 story tower consisting of a GFA of 84,000 sqm. After careful analysis of the site Ibda Design proposed a 35 story tower that maintains the given GFA. The building is designed as a U-shape form that creates a sense of community and opens up to the views of the Creek. The floors recess backwards with ascending levels to allow for open to sky terraces that enhance the quality of living. Green planters wrap around the building providing shade to the terraces.











  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Urban

    site area    

    5110000 sqm

    built-up area    


    client    

    VIP - Private

    project status    

    Concept Design


    GRID + DESERT = GREEN AND POND


    DESIGN APPROACH



    VIP - Private







  • site location    

    Sharjah, United Arab Emirates

    program    

    Mixed-Use

    site area    


    built-up area    

    150500 sqm

    client    

    Architectum

    project status    

    Competition


    DESIGN APPROACH



    Our design proposal is not to use the “artificial island” to develop the project, but rather to dissolve the island and develop the coast along the existing lagoons. We think the island is not a suitable site, since it will isolate the given program (similar to Al Jazeera Park condition) and limit public accessibility. Rather, spreading the program along the lagoon coast, with some insertions into the city, will activate the program by providing public access and strong integration with the city.






  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Hotel

    site area    


    built-up area    

    34000 sqm

    client    

    VIP - Private

    project status    

    Concept Design


    DESIGN APPROACH



    The given requirement was to design a unique 80 room boutique hotel at Meydan Beach Club while
    still maintaining the exiting beach club. The site surrounded by high-rise towers overlooking it, created an enormous challenge to insert a beach resort / boutique hotel into such a context. As a result we proposed a floating hotel on concrete pontoons stretching into the sea along a pier. Ibda Design’s approach relies on a dialogue between the site, the program, the social and the environmental contexts along with the end user requirements.





  • site location    

    Abu Ash Shamat, Syria

    program    

    Residential

    site area    

    35000000 sqm

    built-up area    

    15600 sqm

    client    

    United Cement Group

    project status    

    Construction Drawings


    DESERT + ACTIVITY = ARCHITECTURE AS WALL


    DESIGN APPROACH



    How to design a community in the desert for 450 Laborers?

    Key factor driving the design was the context and extreme conditions of the site. With Summer temperatures of +45 C, Winter temperatures of -10 C and strong winds that generate sandstorms, the architecture had to directly respond to these climatic factors. Given that the project is labor housing for a cement factory, the client forced a bare minimum program, with little indoor facilities. The 2 challenges were, how to design a protected outdoor space that allows for various activities and where to locate the site within the 35 Hectares. The architecture is reduced to simply becoming a boundary wall protecting the outdoor space. The inner volumes are elevated on pilotis to provide shaded outdoor spaces in summer and covered pathways against the flood rains in winter.











  • site location    

    Tokyo, Japan

    program    

    Residential

    site area    

    81 sqm

    built-up area    

    188 sqm

    client    

    Private

    project status    

    Completed


    WALL + SLAB = ARCHITECTURE


    DESIGN APPROACH



    The project consists of a house and an atelier for art directors. It is located in the Center of Tokyo, in Omotesando. Due to the fluid economic activity, the cityscape is in constant transition. Analogous to its surroundings, the building is designed to allow for a flexible and efficient transformation of its program. Located in Japan, structure is a key concern for design. The design of two thick walls, supporting four slabs, creates a simple composition without beams and columns. Given the urbanity and dynamism of Tokyo, the external concrete structure is left exposed. Achieving this finish required a special (high cost) formwork that is invisibly luxury.











  • site location    

    Dubai, United Arab Emirates

    program    

    Office

    site area    


    built-up area    


    client    

    ibda design

    project status    

    Under Construction


    DESIGN APPROACH



    Ibda Design is always looking to challenge conventional processes pushing the boundaries of design whenever possible. Extensive research precedes each project, allowing for a better understanding of client expectations and, more importantly, the means for broadening these expectations to create a fertile environment for design experimentation.

    Dubai as a HUB allows Ibda Design to extend beyond the Middle East and explore architecture and urban design in Asia and Africa. Ibda Design has a strong interest in researching and understanding different local conditions and developing a contextual architecture.

    Ibda Design also has an extensive experience working on international projects, with connections to various collaborating professionals from different disciplines. Depending on the requirements of each project and program, Ibda Design is well equipped to setup a team of specialists to ensure maximum design efficiency.